De overgang

Wat is de overgang precies?

Het is een periode van 7 à 10 jaar, waarin een vrouw “overgaat” van vruchtbaar zijn naar onvruchtbaar zijn. Het moment van de laatste menstruatie heet de “menopauze”. Dit weet een vrouw pas nadat zij een jaar niet ongesteld is geweest. Zo’n 5 jaar ervoor zet deze fase al in, en in de jaren na de menopauze zoekt het lichaam een nieuwe balans.

Wat gebeurt er dan in je lichaam?

Heel kort gezegd komt het erop neer dat het aantal nog te rijpen eitjes in de eierstokken afneemt en daalt naar 0. Deze eitjes maken tijdens het vruchtbare leven van de vrouw onderdeel uit van een zeer ingenieus hormonaal systeem dat elke maand opnieuw het lichaam voorbereidt op een zwangerschap en indien dit niet gebeurt, de maandelijkse cyclus steeds weer inzet. Het verminderen van de eitjes gaat gepaard met een verandering van de samenstelling van de geslachtshormonen, waarbij de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen eerst hoger en daarna steeds lager wordt, tot er een nieuwe balans is ontstaan. Als je je daarbij bedenkt dat de geslachtshormonen nauw samenwerken met andere hormonen en samen veel invloed hebben op je humeur, stofwisseling, stress, libido, waterhuishouding, energie etc. dan begrijp je een beetje hoe het komt dat vrouwen zich anders gaan voelen als deze balans verstoord wordt.

Welke klachten kun je krijgen tijdens de overgang?

In het begin van de overgang, in de periode voor de menopauze kunnen de gebruikelijke menstruatieklachten heftiger worden, of de periode van de cyclus wordt korter of langer. Verderop in deze periode vooral rondom de menopauze en de jaren erna kun je last krijgen van de beruchte “opvliegers”. Een aardig beeld geeft dit onderzoek:

Wat is het slechte nieuws?

Als vrouw kun je niet om de overgang heen, en het komt ook nog eens in een lastige periode met bijvoorbeeld opgroeiende pubers, acceptatie van het ouder worden, ontwikkelingen op het werk die je moet zien bij te houden of een partner die je niet (meer) lijkt te begrijpen of te begeren. Ook zijn de klachten niet zomaar te verhelpen, het gaat in elk geval niet vanzelf.

Wat is het goede nieuws?

Er zijn hormonen die je wél kunt beïnvloeden waardoor je hormoonbalans sneller herstelt. Zo kun je met je leefstijl op het gebied van gezonde voeding, beweging, niet te veel stress, je lichaam een handje helpen om weer in balans te komen. Een nieuwe fase van het leven breekt aan, die kansen biedt voor nieuwe keuzes en inzichten, en door veel vrouwen als verrijkend wordt ervaren.
Huinerbroekweg 2
3882 MD, Putten
tel. 06-40342419
info@femmevitale.nl